Kisah Inspirasi KHALID HAMID pengasas TEKNIK FOREX SEBENAR

Jika anda bercadang nak membeli PAKEJ DVD teknik forex sebenar pada harga offer, hari ni mungkin hari terakhir anda sebelum harga dinaikkan.. Serius,  sejak 5 tahun lalu, harga TEKNIK FOREX SEBENAR selalu dinaikkan jika ada penambahan kontent.

** yang beli sekarang sebelum march 2018, akan dapat 2 version** memang berbaloi
– versi digital TFS 6
-versi BUKU & DVD TFS 7 (akan di pos ke alamat anda bila siap cetak nanti)

Klik sini untuk FOREX SEBENAR DVD harga promosi
kisah motivasi forex trader, forex trader zero to hero, kisah forex trader malaysia, teknik forex sebenar, forex sebenar, khalid hamid,

Seperti di ceritakan oleh beliau, sila baca dan hayati, semoga memberi inspirasi dan motivasi

“Tengah-tengah selongkar cari file dalam laptop saya terjumpa gambar2 lama saya. Ini gambar saya 5 tahun lepas (2008) dan sekarang. Masa ni baru start assignment kerja kat salah satu bank di Melaka (jalan hang tuah). Baru-baru belajar trading dan masa tu masih mencari halatuju dlm FX ni. Berbeza kan? Hahaha.

Dulu saya memang selekeh. Baju zaman2 student still pakai lagi, nak jimat katakan. Hidup pun tak senang & tenang. Kurus pasal tak cukup makan. Mak bapak bukan orang kaya. Bapak bawak teksi mak jaga anak orang. Kereta pun takde time tu. Naik motor je. Tu yang kulit gelap. Time sekolah menengah saya dah pandai cari duit sendiri. Macam-macam kerja saya dah pernah buat termasuklah jadi despatch handphone & pekerja restoran fast food.

Jadi, apa yang saya nak sampaikan di sini?

1 – Tengok gambar tu pun boleh nampak saya bukannya hidup terus berjaya. saya mula dari bawah. susah2 dulu, senang2 kemudian

2 – Mak bapak kita susah, tak semestinya kita pun kena susah. bak kata bill gates, “kalau kita dilahirkan tak kaya, itu bukan salah kita. tapi kalau kita mati miskin, itu salah kita”. janganla salahkan mak bapak kalau kita dilahirkan tak kaya. mereka lahirkan & besarkan kita cukup bagus dah, ikhlas tanpa minta balasan pun. jgn kita jadi anak derhaka, sebaliknya kita kena balas jasa diorang

3 – Gambar tu tunjuk saya 5 tahun lepas VS sekarang. jadi apakah yg kita akan buat SEKARANG yang akan menentukan diri kita 5 TAHUN AKAN DATANG? stay the same atau kita akan buat sesuatu?

4 – Kejayaan takkan datang bergolek. Sapa2 baca intro TFS tahu sejarah saya dlm FX ni camne. melalui usaha gigih berterusan baru boleh berjaya. jangan harapkan kejayaan “overnight”, itu mustahil berlaku. be realistic, consistent and persistent (realistik, berkekalan dan tahan segala dugaan). lambat laun kejayaan akan dtg jua. berdasarkan pengalaman saya, naik cepat jatuh balik pun cepat. naik slowly, tak jatuh2 pun (setakat ni, alhamdulillah). hidup ibarat roda, ada naik ada turun. sentiasa bersedia utk sebarang kemungkinan

5 – Nak berjaya kena ada ilmu. itu no 1. takde ilmu, bagi 1 juta pun lama2 habis gak. kita tak tahu bila kita mati. selagi kita hidup biarlah hidup kita aman bahagia dan tanpa perlu gusar fikir pasal wang. dengan ilmu, wang pasti datang.

6 – Tak perlu main kotor (tipu, rasuah, fitnah dll) kalau nak berjaya. boleh kaya, tapi kejap je. lepas tu Dia tarik balik. kita kalau Tuhan bagi panjang umur takkan nak hidup dalam sumpah seranah maki hamun orang ramai. apa gunanya. bersikap jujurlah dalam hidup. sentiasalah ingat rezeki tu dari Dia. dia boleh bagi dan dia boleh ambik balik. kita aniaya orang, kita akan dapat balik balasannya.

7 – Dia maha pemberi. Kita bagi la derma, sedekah, tolong orang dsb. Dia akan balas balik 700 kali ganda. Sebelum terima, kenalah memberi dulu. ramai tau nak terima je bab memberi kedekut mak aihhh. so, ubahlah dari sekarang. perlahan-lahan, magik nya akan datang.

Tengah-tengah selongkar cari file dalam laptop saya terjumpa gambar2 lama saya. Ini gambar saya 5 tahun lepas (2008) dan sekarang. Masa ni baru start assignment kerja kat salah satu bank di Melaka (jalan hang tuah). Baru-baru belajar trading dan masa tu masih mencari halatuju dlm FX ni. Berbeza kan? Hahaha. Dulu saya memang selekeh. Baju zaman2 student still pakai lagi, nak jimat katakan. Hidup pun tak senang & tenang. Kurus pasal tak cukup makan. Mak bapak bukan orang kaya. Bapak bawak teksi mak jaga anak orang. Kereta pun takde time tu. Naik motor je. Tu yang kulit gelap. Time sekolah menengah saya dah pandai cari duit sendiri. Macam-macam kerja saya dah pernah buat termasuklah jadi despatch handphone & pekerja restoran fast food. Jadi, apa yang saya nak sampaikan di sini? 1 – Tengok gambar tu pun boleh nampak saya bukannya hidup terus berjaya. saya mula dari bawah. susah2 dulu, senang2 kemudian 2 – Mak bapak kita susah, tak semestinya kita pun kena susah. bak kata bill gates, “kalau kita dilahirkan tak kaya, itu bukan salah kita. tapi kalau kita mati miskin, itu salah kita”. janganla salahkan mak bapak kalau kita dilahirkan tak kaya. mereka lahirkan & besarkan kita cukup bagus dah, ikhlas tanpa minta balasan pun. jgn kita jadi anak derhaka, sebaliknya kita kena balas jasa diorang 3 – Gambar tu tunjuk saya 5 tahun lepas VS sekarang. jadi apakah yg kita akan buat SEKARANG yang akan menentukan diri kita 5 TAHUN AKAN DATANG? stay the same atau kita akan buat sesuatu? 4 – Kejayaan takkan datang bergolek. Sapa2 baca intro TFS tahu sejarah saya dlm FX ni camne. melalui usaha gigih berterusan baru boleh berjaya. jangan harapkan kejayaan “overnight”, itu mustahil berlaku. be realistic, consistent and persistent (realistik, berkekalan dan tahan segala dugaan). lambat laun kejayaan akan dtg jua. berdasarkan pengalaman saya, naik cepat jatuh balik pun cepat. naik slowly, tak jatuh2 pun (setakat ni, alhamdulillah). hidup ibarat roda, ada naik ada turun. sentiasa bersedia utk sebarang kemungkinan 5 – nak berjaya kena ada ilmu. itu no 1. takde ilmu, bagi 1 juta pun lama2 habis gak. kita tak tahu bila kita mati. selagi kita hidup biarlah hidup kita aman bahagia dan tanpa perlu gusar fikir pasal wang. dengan ilmu, wang pasti datang. 6 – tak perlu main kotor (tipu, rasuah, fitnah dll) kalau nak berjaya. boleh kaya, tapi kejap je. lepas tu Dia tarik balik. kita kalau Tuhan bagi panjang umur takkan nak hidup dalam sumpah seranah maki hamun orang ramai. apa gunanya. bersikap jujurlah dalam hidup. sentiasalah ingat rezeki tu dari Dia. dia boleh bagi dan dia boleh ambik balik. kita aniaya orang, kita akan dapat balik balasannya. 7 – Dia maha pemberi. Kita bagi la derma, sedekah, tolong orang dsb. Dia akan balas balik 700 kali ganda. Sebelum terima, kenalah memberi dulu. ramai tau nak terima je bab memberi kedekut mak aihhh. so, ubahlah dari sekarang. perlahan-lahan, magik nya akan datang.

 

Masa saya mula bertatih dalam forex, saya banyak mengalami kegagalan. Beli indi, beli robot, pergi seminar, beli buku, baca ebook… ahhh… macam-macam lagi lah. Duit habis kering dah waktu tu. (masa tu student lagi) Saya ada RM5.00 je balance. Apa saya buat ialah, saya pergi money changer dan tukar USD 1 pada kadar RM3.50+ waktu tu. Balance tu buat minyak motor kapcai Kriss saya. Orang yang jaga money changer tanya “tukar USD 1.00 buat apa? You pergi US apa pun tak boleh beli. Haha”. saya jawab…

“SAYA AKAN TUKAR USD 1.00 NI JADI RM 1 JUTA”

Reaksi orang tu? Macam Hot FM la, GELAK SAKAN. Saya beredar dari situ dengan perasaan geram. Sabar je lah kan. Balik rumah saya study lagi forex dengan lebih mendalam dan tekun. Monitor merupakan sahabat karib saya. Rentak market saya fahamkan. Siang malam saya study market, baca news, baca perkembangan ekonomi dan 1001 macam lagi. Saya tekad dan membuat komitmen, SAYA TAK MAHU GAGAL LAGI! Saya dah berusaha selama ni, kalau saya berhenti segala usaha saya akan sia-sia. Saya tak nak jadi macam tu!

Dengan usaha berterusan, sedikit demi sedikit mula menampakkan hasil. Saya sudah mulai faham…

– apa yang “bahasa chart” iaitu candlestick beritahu saya
– saya faham bila market betul-betul bergerak dan beri profit banyak
– saya faham bila market nak berubah arah
– saya faham bagaimana nak jaga modal supaya boleh survive sampai bila-bila
– saya faham apa itu emosi dalam trading
– dan paling best, saya faham di mana lokasi terbaik untuk enter post supaya risiko minimum tetapi profit maksimum

Untuk mencapai tahap itu SANGAT SUSAH GILER!!! Tau tak kenapa? Sebab kurangnya rujukan dalam Bahasa Malaysia. Apa yang banyak diajar kat Malaysia ni? GUNA INDI, ROBOT, AJAK JOIN SKIM LABUR-LEBUR, atau 100% COPY www.babypips.com. Saya banyak belajar dari forum antarabangsa dan buku-buku English. Tak faham apa-apa memang struggle sendiri jer. Sebab itulah nak dapat ilmu FX yang betul dan faham forex ni memakan masa yang amat lama bagi saya. KURANGNYA SUMBER RUJUKAN BERKUALITI. Selain daripada forum dan buku, selepas graduate saya bekerja dengan sebuah bank antarabangsa di Malaysia department Global Markets. Saya berjaya mendapatkan ilmu trading dari professional forex trader! Syukur syukur…

Atas kesedaran itulah saya hasilkan TEKNIK FOREX SEBENAR sebab nak dapatkan ilmu FX A-Z mengikut acuan professional trader memakan masa yang lama dan perlu merujuk kepada banyak sumber. Penat, serius penat. Dengan TFS “learning curve” anda menjadi lebih pantas dan pendek Insya-Allah.

Berbalik kepada kisah USD 1.00 tadi, alhamdulillah saya berjaya menjadikan janji saya tu kenyataan setelah sekian lama. Adakah ia dicapai dengan goyang kaki sahaja? Haha, sudah tentulah tidak. Bak kata orang putih, “tears, blood, sweat had been shed” (tangisan, darah dan peluh telah dikeluarkan).

Iktibar yang ingin saya sampaikan dalam bentuk rumusan :

1 – Buat komitmen kepada diri sendiri untuk berjaya. Tulis atas kertas atau buatlah apa saja. Macam saya, komitmen saya ialah tukar USD 1.00 kepada RM 1 juta. kenapa saya tukar duit tu? sebab saya kan nak jadi FOREX trader berjaya. so itulah simboliknya

2 – Jangan putus asa, kalau putus asa maknanya segala usaha, wang, masa dan tenaga yg dilabur sebelum ni jadi sia-sia je. buat penat. baik tak yah berusaha kalau camtu. ye tak?

3 – Kejayaan tak akan datang bergolek! ini bukan citer Hollywood, Bollywood atau Mollywood. ini REALITI. tanpa usaha takkan ada jayanya.

4 – Apa benda kita buat dalam dunia ni MESTI KENA FAHAM! saya ulangi, MESTI KENA FAHAM! ramai gagal sebab tak faham. semua nak shortcut. Beli robot forex, ingat switch ON lepas tu hari-hari gi ATM keluar duit ke? HAHAHA… TERUSKAN BERANGAN! Bila anda faham, tahu dan sedar apa yang anda buat… kejayaan akan mula menampakkan sinarnya.

5 – ILMU KENA ADA. tanpa ilmu susah nak berjaya. ilmu free ada, ilmu berbayar pun ada. berbalik kepada #4, ilmu yang anda pelajari mesti membuatkan anda FAHAM APA ITU FOREX dan BAGAIMANA FOREX BERGERAK.

6 – Malu bertanya sesat jalan. rajinkan diri bertanya para traders lain dalam support group, forum dan sebagainya. kalau tidak, memang lambatlah kejayaan anda menjelma. dengan pemahaman yang betul pasti kejayaan datang dengan lebih cepat.

Sekian, semoga memberi inspirasi kepada para traders di luar sana. Terima kasih atas kesudian anda membaca. LIKE dan SHARE jika anda rasa berinspirasi atau ingin kongsikan inspirasi ini kepara rakan-rakan yang lain. ”

Itulah sedikit sebanyak yang dikongsikan oleh pengasas TEKNIK FOREX SEBENAR

Be Sociable, Share!