TEKNIK DAH ADA TAPI KITA SEBENARNYA KALAH DENGAN 2 PERKARA NI.

salam sejahtera.
setelah saya membuat pemerhatian, dalam kalangan trader, ada 2 faktor terpenting yang menyumbang kepada GAGAL atau berjayanya seorang trader

Saya tak akan bincangkan tentang teknik. saya yakin anda dah belajar lebih dari satu teknik . anda mungkin ada 5 orang guru forex yang mengajar forex anda. jadi kat sini saya anggap semua orang ada teknik masing masing

jadi apakah masalah yang menyebabkan trader gagal dan terus gagal.

bagi saya, ianya tentang 2 perkara sahaja
kawalan emosi
money management

1. kawalan emosi
tak dinafikan , antara faktor adalah nak cepat kaya.
ketika entry anda masuk sudah betul anda dikuasai rasa tamak untuk tambah lebih banyak entry.

TEKNIK FOREX SEBENAR, FOREX SEBENAR, BELAJAR FOREX DALAM BAHASA MELAYU, KHALID HAMID,

ada yang berani sehingga full margin entry
tetapi selalunya, ketika itu pula forex ni terbalik dari analisis kita. lalu, dari sepatutnya untung sikit , terus jadi margin call
sama juga ketika anda rugi. anda akan cenderung buka entry berlawanan dengan lot yang besar. akhirnya anda kecundang juga

TIPS : SENTIASALAH LETAK STOP LOSS DALAM TRADING ANDA. KITA TAKKAN TAHU SEJAUH MANA MARKET PERGI TAPI KITA PERLU TAHU BERAPA RISIKO (STOP LOSS) YANG KITA SANGGUP TANGGUNG

2.  money management yang betul

jika anda percaya dan sentiasa berpegang kepada konsep (win 6% loss 3 %) anda boleh untung konsisten 60% sebulan walaupun anda tak lah pandai sangat forex. INI BERDASARKAN NISBAH TERCOROT, trade 10kali, 5 win , 5 loss

TEKNIK FOREX SEBENAR, FOREX SEBENAR, BELAJAR FOREX DALAM BAHASA MELAYU, KHALID HAMID,

sebagai trader, anda perlu yakin dan percaya, TAK ADA TRADER YANG TAK PERNAH RUGI, TAK ADA TEKNIK YANG 100% UNTUNG.

tolong percaya supaya anda lebih berlapang dada dalam forex trading. ibarat anda membaling sekeping syiling ke lantai sebanyak 10 kali, tak mungkin anda dapat kesemua 10 bahagian atas.

mesti ada kebarangkalian untuk dapat bahagian sebaliknya. begitulah juga forex. LOSS itu lumrah. jika anda percaya dan bersedia anda akan lebih tenang.

jangan deposit 100usd hari ini dan berharap esok dah dapat beli lamborghini

jadi jagalah money management anda seketatnya
TIPS : YANG BERJAYA DALAM FOREX BIASANYA BUKAN DOKTOR, PEGUAM, ATAU MEREKA YANG BERPROFIL TINGGI, TETAPI CUKUP SEKADAR BOLEH KAWAL EMOSI DAN MONEY MANAGEMENT YANG BETUL!

masih tak ada teknik forex? mari belajar teknik forex sebenar kat sini
www.forex-sebenar.com (belajar forex dari a-z, panduan dalam bentuk buku dan dvd)